Veelgemaakte keuzefout paalsysteem

Terug naar overzicht

In Nederland zijn er veel aanbieders van verschillende paalsystemen, maar helaas zien we regelmatig mislukte herstelpogingen door zogenaamde experts. Vaak ligt de oorzaak bij onvoldoende onderzoek, een gebrek aan praktijkervaring, of het gebruik van ongeschikte machines. Wij worden vaak benaderd na zulke mislukkingen.

Wij hebben door de jaren heen alle gangbare paalsystemen uitvoerig getest met proefopstellingen. Dit heeft ons veel inzicht gegeven in de beperkingen en mogelijkheden van elk systeem. Zo weten wij dat elke situatie maatwerk vereist.

Een veelvoorkomende fout is het toepassen van te korte of te dunne (pers- of schroef)palen bij bijvoorbeeld een aanbouw. Een gemiddelde aanbouw heeft meestal 4 tot 8 consolepalen nodig, maar als de verkeerde palen worden gebruikt, kan de fundering breken of verzakken, wat het rechtzetten van het gebouw onmogelijk maakt. In sommige gevallen bereiken de palen niet eens de draagkrachtige zandlaag en worden ze in de slappe toplaag geplaatst, wat ongeschikt is voor zware belastingen.

Daarnaast zien we vaak dat de palen te ver van de fundering worden geplaatst, waardoor ze een schuine belasting krijgen en het risico op breken toeneemt. Dit komt doordat de machines niet dicht genoeg bij de gevel kunnen komen, wat leidt tot overbelasting van de palen. Vaak is ook de hulpconstructie, zoals de console, niet goed berekend, wat zorgt voor extra risico.

Gelukkig eisen steeds meer gemeentes berekeningen voorafgaand aan funderingsherstel, wat helpt om consumenten te beschermen tegen ondeugdelijke systemen.

Webinar met Vastgoedpro
Video over veelgemaakte paalkeuze fouten

Meer weten over een funderingonderzoek? De herstelmogelijkheden zijn afhankelijk van de onderzoekresultaten