Bouwkundige vooropname

Bij een funderingsherstelproject kan het nodig zijn om een bouwkundige vooropname te laten uitvoeren. Dit is een preventieve maatregel waarbij de huidige staat van omliggende panden wordt vastgelegd, zodat eventuele schade die ontstaat tijdens de werkzaamheden goed beoordeeld kan worden. Hieronder vind je meer informatie over waarom en hoe een bouwkundige vooropname wordt uitgevoerd, en wat je kunt verwachten.

Wanneer is een bouwkundige vooropname nodig?

Een bouwkundige vooropname wordt uitgevoerd om de huidige staat van omliggende gebouwen vast te leggen voordat er werkzaamheden starten. Dit is vooral belangrijk bij ingrijpende projecten zoals funderingsherstel. Tijdens het herstel kunnen er trillingen of andere invloeden zijn die effect hebben op omliggende panden. Door de staat van deze gebouwen vooraf goed te documenteren, kunnen we bij eventuele schade achteraf vaststellen of deze door de werkzaamheden is ontstaan of al aanwezig was.

Een bouwkundige vooropname is niet altijd verplicht, maar in bepaalde situaties is het een verstandige keuze. Dit hangt af van:

  • De afstand tot omliggende panden:
    Hoe dichter de gebouwen bij het werkgebied staan, hoe groter de kans dat de werkzaamheden invloed hebben.
  • Soort gebouw:
    Panden op palen zijn doorgaans stabieler en minder gevoelig voor trillingen, terwijl oudere panden of panden met een kwetsbare fundering extra risico lopen.
  • De gebruikte technieken:
    Hoewel wij werken met trillingsarme methoden en geen zware machines gebruiken, kan een vooropname nuttig zijn om alle risico’s goed te documenteren.
Is een bouwkundige vooropname verplicht?

Nee, het is niet verplicht om mee te werken aan een bouwkundige vooropname. Het is echter sterk aan te raden, omdat het in het belang van de bewoner of eigenaar is om de staat van het pand vast te leggen voordat de werkzaamheden beginnen. Mocht je besluiten niet mee te werken, dan zal de opname alleen de buitenkant van het pand vastleggen, en dit gebeurt vanaf de openbare weg.

Heeft u nog vragen over de bouwkundige vooropname? Neem vrijblijvend contact op, we helpen u graag!
Wie voert de bouwkundige vooropname uit?

Wij laten de bouwkundige vooropname uitvoeren door een onafhankelijke partij die hierin gespecialiseerd is. Dit garandeert de onpartijdigheid en professionaliteit van het onderzoek. De medewerkers van deze externe partij kunnen zich altijd identificeren met een pasje. Ze voeren de inspectie zorgvuldig uit, waarbij ze alleen foto’s maken van bouwkundige gebreken en nooit van persoonlijke eigendommen of personen.

De bouwkundige vooropname duurt gemiddeld ongeveer 90 minuten, afhankelijk van de grootte en het type pand. Tijdens deze opname wordt zowel de buitenkant als de binnenkant van het gebouw geïnspecteerd. Hierbij worden foto’s gemaakt en eventuele bestaande schade of gebreken gedocumenteerd.

Referenties
Veelgestelde vragen over een bouwkundige vooropname

Naar alle vragen

Je buren zijn niet verplicht om mee te werken aan de bouwkundige vooropname, maar het is wel sterk aan te raden. Als je buren weigeren, kan de inspectie alleen de buitenkant van hun pand vastleggen vanaf de openbare weg. Dit kan enkel een nadeel zijn voor hen bij eventuele schadeclaims, zij kunnen dan niet aantonen dat evt. schade er voor de werkzaamheden niet was

De onafhankelijke inspecteur maakt een afspraak met je buren om hun pand te inspecteren, zowel aan de binnen- als buitenzijde. Ze maken foto's van eventuele bestaande schade, zoals scheuren in muren of vochtproblemen. De opname duurt gemiddeld 90 minuten per pand.

Nee, de vooropname is volledig kosteloos voor je buren. Het wordt geregeld als onderdeel van de funderingsherstelwerkzaamheden.

Funderingsproblemen en benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op, we helpen u graag!