Funderingsherstel van aanbouw

Aanbouwen zoals serres, uitbouwen of garages kunnen na verloop van tijd te maken krijgen met verzakkingen of andere funderingsproblemen. Dit kan komen door verschillen in de bodemgesteldheid, een zwakke fundering, slechte constructie, of doordat de aanbouw op een andere funderingswijze is gebouwd dan het hoofdgebouw.

Hoe wordt een aanbouw herstelt?

 

Wij gebruiken diverse methoden om de stabiliteit van verzakte aanbouwen te herstellen. Afhankelijk van de staat van de fundering en de ernst van de verzakking kiezen wij de meest geschikte aanpak:

  • Onderzoek en planning
    Het herstelproces begint met een funderingsonderzoek om de huidige staat van de fundering te beoordelen. Op basis van de bodemgesteldheid en de belasting van het gebouw wordt een gedetailleerd herstelplan opgesteld. Hierbij wordt bepaald welke funderingstechniek en palensysteem het meest geschikt is.
  • Funderingspalen aanbrengen
    Bij verzakking plaatsen we funderingspalen naast de bestaande fundering van de aanbouw. Afhankelijk van de situatie gebruiken we schroefpalen of heipalen. Deze palen bieden een stabiele basis door de belasting van de aanbouw op te vangen en verdere verzakking te voorkomen.
  • Plaatsen van consoles
    Consoles, ook wel bekend als “handjes”, worden geplaatst onder de fundering van de aanbouw. Deze consoles verbinden de fundering met de funderingspalen, waardoor de constructie weer stevig en stabiel is.
  • Vijzelen
    Als de aanbouw scheef is gezakt, maken we gebruik van hydraulische vijzels om deze langzaam en gecontroleerd omhoog te tillen. De consoles zorgen vervolgens voor een stabiele verbinding tussen de funderingspalen en de bestaande fundering, zodat de aanbouw weer recht staat en goed wordt ondersteund.
  • Betonstorten
    Na het plaatsen van de funderingspalen en consoles wordt er beton gestort om de palen, consoles en verbindingen te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en grondbewegingen. Dit zorgt voor extra duurzaamheid en een langere levensduur van de herstelde fundering.
  • Afronding
    Na het herstellen van de fundering worden de tuin en het straatwerk waar nodig hersteld en schoongemaakt, zodat de woning er weer verzorgd uitziet.

Toevoegen van draagvermogen aan de bestaande fundering

Bij minder ernstige problemen kan het versterken van de bestaande fundering voldoende zijn om verdere verzakking te voorkomen. Consoles worden in dit geval geplaatst om de fundering van de aanbouw te ondersteunen zonder te vijzelen. Dit zorgt voor extra stabiliteit en voorkomt verdere schade aan de constructie.

Voordelen van het herstellen van een aanbouw

 

  • Geen sloop nodig
    In de meeste gevallen kan de aanbouw worden hersteld zonder dat er sloopwerkzaamheden nodig zijn. Dit bespaart niet alleen tijd en kosten, maar is ook een duurzame oplossing omdat de bestaande constructie behouden blijft.
  • Verbeterde stabiliteit
    Door het gebruik van funderingspalen en consoles wordt de stabiliteit van de aanbouw effectief hersteld. Dit voorkomt verdere verzakkingen en zorgt ervoor dat de constructie weer stevig op zijn plek staat, met minimale kans op toekomstige problemen.
  • Geen ingrijpende werkzaamheden binnen
    Een groot voordeel van funderingsherstel bij aanbouwen is dat er vaak geen werkzaamheden binnen het pand nodig zijn. De herstelwerkzaamheden worden voornamelijk aan de buitenzijde uitgevoerd, waardoor de leefruimtes ongemoeid blijven.
  • Behoud van uitstraling en waarde
    Een stabiele en rechtgezette aanbouw verhoogt niet alleen de structurele integriteit van de woning, maar draagt ook bij aan de esthetische waarde. Een goed herstelde aanbouw ziet er weer als nieuw uit, wat de algehele uitstraling en de marktwaarde van de woning ten goede komt.
Meer weten over een funderingonderzoek? De herstelmogelijkheden zijn afhankelijk van de onderzoekresultaten

Wanneer is herstel van een aanbouw nodig?

 

Het herstellen van een aanbouw is noodzakelijk wanneer er funderingsproblemen ontstaan die de stabiliteit en veiligheid van de constructie bedreigen. Maar wanneer is herstel precies nodig? Hieronder lees je de belangrijkste situaties waarin herstel van een aanbouw essentieel is.

  • Scheuren in de muren
    Wanneer er scheuren zichtbaar zijn in de muren van de aanbouw, zowel aan de binnen- als buitenkant, duidt dit vaak op verzakkingen of funderingsproblemen. Deze scheuren ontstaan doordat de fundering niet langer in staat is de belasting gelijkmatig te verdelen. Herstel van de fundering kan verdere scheurvorming voorkomen en de constructieve stabiliteit herstellen.
  • Ongelijkmatige vloeren
    Een duidelijke indicatie van een verzakte aanbouw zijn vloeren die niet meer waterpas liggen. Dit kan ontstaan wanneer de fundering plaatselijk verzakt, wat de hele structuur van de aanbouw beïnvloedt. In deze gevallen is herstel van de fundering noodzakelijk om verdere scheefstand en schade te voorkomen.
  • Moeilijk sluitende of klemmende ramen en deuren
    Als ramen en deuren in de aanbouw moeilijk sluiten of beginnen te klemmen, is dit vaak een teken van verzakking. De verschuiving in de fundering zorgt ervoor dat de kozijnen vervormen, waardoor het moeilijker wordt om ramen en deuren te openen of sluiten. Herstel van de fundering zal dit probleem verhelpen en voorkomen dat verdere schade optreedt.
  • Scheiding of verschuiving tussen de aanbouw en het hoofdgebouw
    Een andere indicatie van een funderingsprobleem is wanneer er een zichtbare scheiding of verschuiving optreedt tussen de aanbouw en het hoofdgebouw. Dit gebeurt wanneer de funderingen van de aanbouw en het hoofdgebouw ongelijk verzakken, wat structurele schade kan veroorzaken. Het is in deze situatie belangrijk om de fundering van de aanbouw te herstellen om verdere verschuivingen te voorkomen.
  • Voorkomen van verdere schade
    Als je bovenstaande problemen ervaart, is het belangrijk om tijdig actie te ondernemen. Het herstellen van de fundering van de aanbouw voorkomt verdere schade aan de constructie en helpt de waarde van je woning te behouden. Snelle ingrepen kunnen ook voorkomen dat de aanbouw verder verzakt en dat de kosten voor herstel oplopen.

 


Het herstel van een aanbouw is essentieel wanneer de fundering instabiel wordt door verzakking of andere problemen. Door de fundering te herstellen, wordt de stabiliteit van de aanbouw hersteld en kunnen verdere problemen worden voorkomen. Heb je te maken met een van deze signalen? Dan kan funderingsherstel de oplossing zijn om je aanbouw weer veilig en stabiel te maken.

Referenties
Veelgestelde vragen over aanbouwherstel

Naar alle vragen

Nee, in de meeste gevallen kan de aanbouw worden hersteld zonder sloopwerkzaamheden. Door het plaatsen van funderingspalen en consoles kan de fundering van de aanbouw worden hersteld zonder dat de constructie volledig verwijderd hoeft te worden.

Afhankelijk van de situatie kan de vloer intact blijven, dit hangt volledig af van de situatie.

De kosten variëren afhankelijk van de ernst van de verzakking en de gekozen herstelmethode. Voor een nauwkeurige prijsopgave adviseren wij een funderingsonderzoek, waarna een gedetailleerd plan en offerte kan worden opgesteld.

Afgeronde projecten
Funderingsproblemen en benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op, we helpen u graag!