Deelherstel van fundering

Soms is het niet nodig om een volledige fundering te vervangen. In veel gevallen kan deelherstel een efficiënte en kosteneffectieve oplossing zijn voor funderingsproblemen die beperkt zijn tot specifieke delen van een gebouw. Bij deelherstel richten wij ons op het versterken en herstellen van alleen het gedeelte van de fundering dat beschadigd is of te maken heeft met verzakking. Dit biedt een snelle oplossing zonder dat de gehele fundering hoeft te worden aangepakt.

Wat is deelherstel?

 

Deelherstel houdt in dat alleen de funderingsdelen die beschadigd zijn of tekenen van verzakking vertonen, worden gerepareerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een verzakte hoek van een gebouw of een overbelast deel van de fundering door een verbouwing. Door alleen het verzakte deel te herstellen, bespaar je tijd en kosten terwijl de stabiliteit van het gebouw wordt hersteld.

Het herstel van een fundering hoeft niet altijd volledig te zijn. Soms is alleen deelherstel nodig om specifieke problemen op te lossen. Hieronder beschrijven we het proces van deelherstel, gebaseerd op een efficiënte en doelgerichte aanpak.

 

Stappen in het proces van deelherstel van de fundering

 

  • Onderzoek en planning
    Het proces begint met een grondig funderingsonderzoek om de staat van de fundering te beoordelen. Hierbij wordt specifiek gekeken naar welke delen van de fundering zijn verzakt of beschadigd. Op basis van de resultaten wordt een gedetailleerd herstelplan opgesteld, waarbij we bepalen welke funderingstechniek en welk palensysteem het meest geschikt zijn om het probleem aan te pakken.
  • Funderingspalen aanbrengen
    Bij deelherstel plaatsen we funderingspalen naast het verzakte of beschadigde deel van de fundering. Afhankelijk van de bodemgesteldheid en de aard van het probleem gebruiken we schroefpalen of heipalen. Deze palen zorgen voor extra ondersteuning van de beschadigde funderingsdelen en voorkomen verdere verzakking.
  • Plaatsen van consoles
    Consoles, ook wel “handjes” genoemd, worden onder de beschadigde fundering geplaatst. Deze consoles verbinden de fundering met de funderingspalen, waardoor de belasting van het gebouw weer gelijkmatig verdeeld wordt en de stabiliteit van het gebouw hersteld wordt.
  • Vijzelen
    Als de fundering ongelijk is verzakt, maken we gebruik van hydraulische vijzels om het gebouw langzaam en gecontroleerd omhoog te tillen. De consoles zorgen er vervolgens voor dat het herstelde deel van de fundering stevig en stabiel blijft, zodat de woning weer in balans is en geen verdere verzakkingen optreden.
  • Betonstorten
    Na het plaatsen van de funderingspalen en consoles wordt er beton gestort om de verbindingen tussen de palen, consoles en fundering te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht en grondbewegingen. Dit zorgt voor extra duurzaamheid en een langere levensduur van het herstelde funderingsdeel.
  • Afronding
    Zodra het deelherstel is voltooid, zorgen wij ervoor dat de omgeving van de woning weer netjes wordt hersteld. Het tuin- en straatwerk wordt waar nodig teruggeplaatst en de werklocatie wordt schoongemaakt, zodat je woning er weer verzorgd uitziet.

 

Voordelen van deelherstel

  • Kostenefficiënt: Omdat we alleen werken aan het beschadigde deel van de fundering, zijn de kosten lager dan bij een volledige funderingsvervanging.
  • Sneller herstel: Deelherstel is minder ingrijpend en kan sneller worden uitgevoerd dan volledige funderingswerken.
  • Minimale verstoring: Het werk blijft beperkt tot het probleemgebied, waardoor er minder overlast is voor de rest van de woning.
Meer weten over een funderingonderzoek? De herstelmogelijkheden zijn afhankelijk van de onderzoekresultaten

Wanneer is deelherstel de juiste keuze voor funderingsherstel?

 

Het uitvoeren van deelherstel is een effectieve oplossing wanneer de funderingsproblemen zich slechts op bepaalde delen van de fundering voordoen. Maar wanneer is deelherstel precies nodig? Hieronder lees je de belangrijkste situaties waarin deelherstel een geschikte oplossing is.

  • Verzakking of schade aan een deel van de fundering
    Wanneer slechts een deel van de fundering verzakt is of schade vertoont, zoals bij een specifieke hoek van het gebouw, kan deelherstel voldoende zijn om het probleem aan te pakken. In dit geval is de rest van de fundering nog sterk genoeg om de belasting te dragen.
  • Plaatselijke scheuren in muren of vloeren
    Als er scheuren zichtbaar zijn in specifieke muren of vloeren, maar het grootste deel van de woning geen tekenen van verzakking vertoont, kan deelherstel helpen. De scheuren ontstaan meestal doordat het beschadigde deel van de fundering niet langer in staat is om de belasting gelijkmatig te verdelen. Door alleen het aangetaste deel te herstellen, kan verdere scheurvorming worden voorkomen.
  • Problemen bij specifieke uitbreidingen of aanbouwen
    Als de fundering van een uitbreiding zoals een serre of garage verzakt, maar de fundering van het hoofdgebouw in goede staat verkeert, kan deelherstel een efficiënte oplossing zijn. Door alleen de fundering van de aanbouw aan te pakken, wordt de stabiliteit van deze delen hersteld zonder onnodig werk aan de rest van het gebouw.
  • Rest van de fundering is stevig genoeg
    Deelherstel is ook een goede keuze wanneer de rest van de fundering nog stevig genoeg is om de belasting van het gebouw op te vangen. Als uit het funderingsonderzoek blijkt dat slechts een specifiek gedeelte van de fundering problemen vertoont, kan gericht herstel voldoende zijn om verdere verzakking te voorkomen.
  • Voorkomen van verdere schade
    Als je deze problemen ervaart, is het belangrijk om snel in te grijpen. Het uitvoeren van deelherstel voorkomt verdere schade aan de constructie van de woning en zorgt ervoor dat de rest van de fundering in goede staat blijft. Door tijdig in te grijpen, worden grotere problemen voorkomen en blijven de kosten beheersbaar.

Het uitvoeren van deelherstel is essentieel wanneer alleen een specifiek deel van de fundering schade vertoont of is verzakt. Door de getroffen delen van de fundering te herstellen, wordt de stabiliteit van het gebouw hersteld en wordt verdere schade voorkomen. Heb je te maken met een van deze signalen? Dan kan deelherstel de oplossing zijn om jouw woning weer stabiel en veilig te maken.

Deelherstel en Garantie

Bij deelherstel bieden wij een garantie die alleen geldt voor het herstelde deel van de fundering. Dit betekent dat je zeker bent van de kwaliteit van het herstel voor dat specifieke deel, maar dat de garantie niet van toepassing is op de overige delen van de fundering die niet zijn aangepakt. Dit biedt duidelijkheid en transparantie, zodat je precies weet welke onderdelen van de fundering onder de garantie vallen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat wij niet kunnen instaan voor de delen van de fundering die wij niet hebben gemaakt of berekend. Hoewel we ervoor zorgen dat het herstelde deel stabiel en duurzaam is, kunnen we niet voorspellen hoe de grond en de niet-aangepakte delen van de fundering zich in de toekomst zullen gedragen. Dit hangt af van verschillende factoren zoals bodemgesteldheid, belasting en mogelijke toekomstige grondbewegingen. Wij garanderen echter dat het herstelde deel volgens de hoogste standaard is uitgevoerd en bestand is tegen toekomstige verzakkingen binnen dat gedeelte.

Referenties
Veelgestelde vragen over deelherstel van de fundering

Naar alle vragen

Deelherstel is effectief voor het probleemgebied, maar er bestaat altijd een risico dat de rest van de fundering op een later moment ook problemen kan ondervinden, vooral als er bodem gerelateerde factoren spelen. Daarom voeren wij altijd een grondig onderzoek uit voordat we deelherstel adviseren.

In de meeste gevallen kun je tijdens het deelherstel in je woning blijven. Het werk wordt vaak uitgevoerd zonder ingrijpende binnen werkzaamheden, waardoor de leefruimtes minimaal worden verstoord.

De kosten van deelherstel variëren afhankelijk van de omvang van de schade, de gebruikte technieken en de locatie van het probleemgebied. Deelherstel is meestal een goedkopere optie dan volledige funderingsvervanging, maar een nauwkeurige offerte kan pas worden gemaakt na een grondige inspectie.

Afgeronde projecten
Funderingsproblemen en benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op, we helpen u graag!