Meest voorkomende oorzaken

Terug naar overzicht

Funderingsproblemen ontstaan vaak door externe factoren die langzaam de structuur van de fundering aantasten. Maar wat zijn nu precies de meest voorkomende oorzaken van deze problemen? In deze blog bespreken we de belangrijkste factoren die bijdragen aan het ontstaan van funderingsproblemen.

  • Bodemdaling
    Bodemdaling is een veelvoorkomend probleem in Nederland, vooral in gebieden met veen- of kleigrond. Deze grondsoorten zijn minder stabiel en gevoelig voor inklinking. Naarmate de bodem zakt, verliest de fundering haar draagkracht, wat kan leiden tot verzakkingen. Dit gebeurt vooral in veengebieden, waar de grond door oxidatie en uitdroging steeds verder inzakt. Ook kleigrond kan krimpen en scheuren wanneer het uitdroogt, vooral in perioden van droogte. Dit maakt bodemdaling een grote boosdoener voor funderingsproblemen.
  • Grondwaterproblemen
    Schommelingen in de grondwaterstand kunnen de stabiliteit van de fundering sterk beïnvloeden. Bij een hoge grondwaterstand kan zand, dat voorheen niet goed verdicht was, alsnog compact worden, wat leidt tot ongelijkmatige verzakking van de fundering. Een dalende grondwaterstand zorgt er juist voor dat veengronden verder oxideren en inklinken, en kleigronden kunnen uitdrogen en krimpen, de bodemopbouw is nergens gelijk en zal dus ook ongelijkmatig gaan zakken, wat scheuren in de fundering en muren veroorzaakt.
  • Slechte bouwtechnieken
    Bij oudere panden of slecht uitgevoerde nieuwbouw kan een fundering niet diep genoeg zijn aangelegd, wat de stabiliteit van het gebouw in gevaar brengt. Dit probleem ontstaat vaak door onvoldoende bodemonderzoek voorafgaand aan de bouw. Zonder voldoende informatie van de opbouw van de ondergrond kan de fundering te ondiep of op onvoldoende draagkrachtige lagen zijn geplaatst. Na verloop van tijd kan dit leiden tot verzakkingen van de fundering.
  • Belasting van het gebouw
    Veranderingen in de belasting van een gebouw, zoals bij grote verbouwingen, een uitbouw of het plaatsen van zware constructies, kunnen extra druk op de fundering uitoefenen. Wanneer de fundering niet ontworpen is om deze extra belasting te dragen, kan dit leiden tot verzakkingen en instabiliteit. Ook wanneer de ondergrond onvoldoende draagvermogen heeft, kan het toevoegen van nieuwe belasting problematisch worden.
  • Kelder
    In sommige gebouwen, zoals panden met een kelder, kunnen verschillende funderingsdieptes aanwezig zijn. Een kelder heeft vaak een betonvloer die lager ligt maar ook meer draagvermogen door de oppervlakte dan de fundering onder de rest van het gebouw. Dit verschil in diepte en draagvermogen kan leiden tot ongelijkmatige zettingen, waarbij de minder draagkrachtige delen van het gebouw sneller verzakken. Hierdoor kunnen scheuren en verzakkingen ontstaan.

Al deze factoren kunnen leiden tot ernstige funderingsproblemen, zoals scheurvorming of zelfs instabiliteit van het gehele pand. Daarom is het van groot belang om funderingsproblemen tijdig te laten inspecteren en, indien nodig, te herstellen om verdere schade te voorkomen.

Funderingsproblemen en benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op, we helpen u graag!