Funderingsherstel financieren

Terug naar overzicht

De herstelkosten financieren

Het herstellen van een fundering is een ingrijpende klus, maar het hoeft niet direct iets te zijn om je zorgen over te maken. De kosten kunnen sterk variëren, afhankelijk van de situatie van je woning. Voor sommige huizen kunnen de kosten meevallen, terwijl in andere gevallen bedragen tussen de €10.000 en €100.000 nodig kunnen zijn. Daarom is het verstandig om realistisch te blijven en goed funderingsonderzoek te laten doen, zodat je een duidelijk beeld hebt van de mogelijkheden en kosten.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten te financieren. Als je al langere tijd in je woning woont, heb je waarschijnlijk overwaarde opgebouwd, wat het verschil is tussen de huidige waarde van je huis en de openstaande hypotheek. Deze overwaarde kun je vaak (deels) benutten voor het funderingsherstel of andere noodzakelijke aanpassingen aan je woning. Daarnaast zijn er diverse leningen beschikbaar die je kunt overwegen.

Een andere optie is de funderingslening van een fonds, die momenteel al beschikbaar is in enkele gemeenten. Dit initiatief wordt gesteund door de rijksoverheid, en naar verwachting zullen steeds meer gemeenten zich hierbij aansluiten. Gemeenten waar de lening al beschikbaar is, zijn onder andere:

  • Gemeente Emmen
  • Gemeente Alphen aan den Rijn
  • Gemeente Haarlem
  • Gemeente Lansingerland
  • Gemeente Rotterdam
  • Gemeente Zaanstad

Voor appartementencomplexen geldt dat de kosten vaak gedeeld worden door alle eigenaren, tenzij er andere afspraken zijn. In dat geval is het de Vereniging van Eigenaren (VvE) die de coördinatie van het funderingsherstel op zich neemt.

Gemeente Zevenaar

Als u in de gemeente Zevenaar woont en te maken heeft met woningverzakking, zijn er mogelijkheden voor financiële ondersteuning. De gemeente biedt subsidies en stimuleringsleningen voor funderingsherstel en het toekomstbestendig maken van woningen. Deze regelingen kunnen helpen bij het financieren van de kosten voor herstelwerkzaamheden, zoals het rechtzetten van verzakte funderingen. Het is belangrijk om te voldoen aan bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze steun.

Voor meer informatie over deze mogelijkheden kunt u terecht op de website van de gemeente Zevenaar.

Link: Subsidie voor funderingonderzoek

Link Subsidie voor lening voor funderingsherstel

 


Kortom, funderingsherstel is een serieuze aangelegenheid, maar er zijn verschillende mogelijkheden om de kosten op een verantwoorde manier te financieren. Door tijdig actie te ondernemen en de juiste financieringsopties te verkennen, kun je eventuele problemen efficiënt aanpakken.

Meer weten over een funderingonderzoek? De herstelmogelijkheden zijn afhankelijk van de onderzoekresultaten