Onderliggende oorzaak van scheuren

Terug naar overzicht

Oorzaken

Scheuren in muren veroorzaakt door funderingsproblemen zijn meestal het gevolg van een verzakking of onstabiele ondergrond. Dit kan door verschillende factoren komen, zoals bodemdaling, grondwaterproblemen, of een fundering die niet diep genoeg is aangelegd. Deze scheuren zijn vaak diagonale of verticale scheuren in de gevel of binnenmuren. Hier volgt een uitgebreide uitleg over de verschillende oorzaken en kenmerken van fundering gerelateerde scheuren:

Ongelijkmatige verzakkingen van de ondergrond

Een veelvoorkomende oorzaak van scheuren is de ongelijke verzakking van de fundering. Dit gebeurt wanneer delen van de fundering meer zakken dan andere delen, wat spanningen creƫert in de muren. Dit kan het gevolg zijn van:

  • Bodemdaling:
    Vooral in gebieden met veen- of kleigrond kan de bodem in de loop van de tijd inzakken. Als dit gebeurt onder een deel van de fundering, kan dat leiden tot ongelijkmatige belasting van het gebouw, waardoor scheuren ontstaan.
  • Grondwaterfluctuaties:
    Schommelingen in de grondwaterstand, zoals een plotselinge verlaging, kunnen leiden tot inklinking van veengronden en krimp van kleigronden, wat verzakkingen veroorzaakt. Een hoge grondwaterstand kan ervoor zorgen dat funderingen verzakken als gevolg van verdichting van de grond onder de fundering.
  • Overbelasting:
    Door verbouwingen of ander gebruik van het gebouw kan de fundering plaatselijk verzakken, doordat deze hier niet op is berekend en is gemaakt.

Kenmerkende scheuren door verzakking:

  • Diagonale scheuren:
    Deze scheuren beginnen vaak bij de hoeken van ramen en deuren en wijzen op ongelijkmatige verzakkingen van de fundering. Deze scheuren zijn een duidelijk signaal dat de fundering niet stabiel is en direct moet worden onderzocht.
  • Horizontale scheuren:
    Horizontale scheuren in muren, vooral in combinatie met diagonale scheuren, kunnen duiden op een probleem met de fundering. Dit type scheuren komt vaak voor wanneer de fundering niet gelijkmatig is aangelegd, of wanneer er druk wordt uitgeoefend door een verzakking.

Zetting van de fundering

Zetting is een natuurlijk proces waarbij een gebouw langzaam zijn plek in de ondergrond vindt. Bij een normale, gelijkmatige zetting is er geen probleem, maar als de zetting ongelijk is, kunnen scheuren ontstaan. Dit komt vooral voor bij funderingen op minder draagkrachtige grond, zoals veen of klei, of als de bodemopbouw niet goed is onderzocht.

Veelvoorkomende zettingsscheuren:

  • Verticale scheuren:
    Deze ontstaan meestal bij ongelijkmatige zetting. Als een deel van de fundering zwaarder belast wordt dan de rest kunnen verticale scheuren in de gevels ontstaan.
  • Scheuren bij aanbouwen:
    Wanneer een aanbouw verzakt terwijl de hoofdstructuur stabiel blijft, kunnen verticale scheuren ontstaan tussen het hoofdgebouw en de aanbouw.

Verschillende type funderingen:

  • Funderingen op staal:
    Dit type fundering rust direct op de ondergrond en kan verzakken als de grond inklinkt of verzwakt. woningen of aanbouwen die op staal zijn gebouwd, verzakken vaak sneller dan woningen met funderingen op palen.
  • Funderingspalen:
    Gebouwen die op palen zijn gefundeerd, staan stabieler, vooral in slappe gronden. Verzakking treedt hier minder op, tenzij de palen door rot of overbelasting verzwakken.

Combinatie van scheuren: funderingsschade en instabiliteit

Wanneer u een combinatie van scheuren ziet, zoals verticale, diagonale en horizontale scheuren, is dit vaak een teken van ernstige funderingsproblemen. Dit kan wijzen op bouwkundige instabiliteit van het pand, vooral als deze scheuren in zowel de binnenmuren als buitenmuren zichtbaar zijn.

Kenmerken van ernstige funderingsproblemen:
  • Diepe scheuren door de hele muur:
    Als de scheuren door de hele muur lopen, van de buitenmuur naar de binnenmuur, is er een grote kans dat de fundering ernstige schade heeft opgelopen. Deze scheuren wijzen meestal op een alarmerend niveau van verzakking of grondverzakking en moeten direct worden aangepakt.
  • Vochtproblemen in combinatie met scheuren:
    Vocht in de kruipruimte of kelder kan de fundering verder verzwakken en de kans op instorting vergroten.

Scheuren door belastingproblemen:

Het toevoegen van een uitbouw, dakkapel of zware constructies kan extra druk uitoefenen op de fundering. Als de fundering niet berekend is op dit extra gewicht, kan deze gaan zakken en kunnen er scheuren in muren en vloeren ontstaan.

  • Scheuren in aanbouwen:
    Wanneer een aanbouw niet goed gefundeerd is, kunnen scheuren ontstaan tussen het hoofdgebouw en de aanbouw.
  • Scheuren in vloeren:
    Extra belasting kan leiden tot verzakkingen in betonnen vloeren, vooral als deze niet goed gewapend zijn.

Scheuren in stucwerk

Scheuren in stucwerk kunnen om verschillende redenen ontstaan en hoeven niet altijd direct te wijzen op funderingsproblemen. Ze komen vaak voor in nieuwbouw of na verbouwingen als gevolg van materiaaluitzetting en krimp. Deze scheuren zijn meestal cosmetisch van aard en eenvoudig te herstellen.

  • Krimp van het materiaal:
    Vooral in nieuwbouw of net gerenoveerde woningen krimpt het stucwerk als het droogt.
  • Verschillen in uitzetting van materialen:
    Als verschillende materialen in de constructie gebruikt zijn, kunnen scheuren ontstaan door temperatuurwisselingen.

Hoewel deze scheuren vaak onschuldig zijn, kunnen scheuren die samengaan met funderingsproblemen (zoals verzakkingen) ernstiger zijn. Het is belangrijk om het type scheur te laten beoordelen door een specialist, vooral wanneer deze zich in combinatie met andere structurele problemen voordoen.

Wanneer moet u actie ondernemen?

Funderingsproblemen kunnen zich langzaam ontwikkelen, maar het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen om grotere schade te voorkomen. Als u een combinatie van diagonale, horizontale en verticale scheuren opmerkt, is het belangrijk om direct een specialist in te schakelen voor een funderingsonderzoek.

Signalen dat u direct actie moet ondernemen:
  • Meerdere diagonale scheuren, vooral in combinatie met horizontale scheuren.
  • Scheuren die steeds groter worden of zich uitbreiden naar andere delen van het gebouw.
  • Scheuren in combinatie met verzakkingen of vochtproblemen in de kelder of kruipruimte.

Conclusie

Scheuren die te maken hebben met funderingsproblemen zijn een serieus signaal dat de stabiliteit van uw woning in gevaar kan zijn. Het herkennen van de oorzaak van de scheuren en het tijdig laten uitvoeren van een funderingsonderzoek is cruciaal om verdere schade te voorkomen. Neem bij twijfel altijd contact op met een funderingsspecialist om uw woning veilig en stabiel te houden.

Heeft u scheuren opgemerkt in uw woning? Neem dan vandaag nog contact op met een expert voor een uitgebreide inspectie en professioneel advies over funderingsherstel.

Meer weten over een funderingonderzoek? De herstelmogelijkheden zijn afhankelijk van de onderzoekresultaten