Wat zijn funderingsproblemen

Terug naar overzicht

Wat zijn funderingsproblemen en hoe herken je ze

Funderingsproblemen vormen een serieus risico voor de veiligheid en stabiliteit van een woning. Veel mensen merken echter pas laat dat hun fundering in slechte staat verkeert. In deze blog leggen we uit wat funderingsproblemen zijn, hoe ze ontstaan en hoe u de eerste tekenen tijdig kunt herkennen.

Funderingsproblemen ontstaan meestal geleidelijk en kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals bodemdaling, grondwaterproblemen, of gebrekkige bouwmethoden. Deze problemen manifesteren zich vaak in de vorm van scheuren in muren, verzakte vloeren of klemmende deuren en ramen. Als deze signalen niet tijdig worden opgemerkt en aangepakt, kan de schade verergeren, met als gevolg dat de veiligheid van de woning in gevaar komt.

Belangrijke signalen om op te letten zijn:
  • Scheuren in de gevel of binnenmuren:
    Verticaal of schuinlopende scheuren kunnen wijzen op verzakkingen.
  • Klemmende deuren en ramen:
    Als deuren en ramen moeilijk open- of dichtgaan, kan dit een indicatie zijn van een verzakking.
  • Scheve vloeren:
    Een vloer die niet meer waterpas ligt, is vaak een teken van funderingsproblemen.

Het is belangrijk om funderingsproblemen vroegtijdig te signaleren en actie te ondernemen. Hoe langer u wacht, hoe groter de kans op grotere schade en hogere herstelkosten. Een funderingsonderzoek kan uitsluitsel geven over de staat van uw fundering en de juiste aanpak voor herstel.

Wanneer is verzakking een probleem?

 

Bekijk deze video om te ontdekken wanneer een verzakking in uw woning een serieus probleem is. We leggen uit welke signalen u in de gaten moet houden, zoals scheuren in muren en ongelijke vloeren, en wanneer het tijd is om actie te ondernemen. Leer wat de oorzaken kunnen zijn en wat u kunt doen om verdere schade te voorkomen.

Funderingsproblemen en benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op, we helpen u graag!