Een funderingsonderzoek is een uitgebreide inspectie van de fundering van uw pand om eventuele verzakkingen, scheuren of andere structurele problemen te identificeren. Dit onderzoek geeft inzicht in de staat van de fundering en helpt om op tijd de juiste herstelmaatregelen te nemen.
Funderingsproblemen kunnen ernstige schade veroorzaken als ze niet op tijd worden aangepakt. Een verkennend funderingsonderzoek biedt inzicht in de oorzaken van scheuren en verzakkingen en stelt ons in staat om een passend herstelplan op te stellen. Daarnaast beoordelen we de locatie om de juiste machines te selecteren en zorgen we ervoor dat er geen verkeerde aannames of onnodige werkzaamheden in de offerte komen te staan.
De stappen in een funderingsonderzoek:
Een funderingsonderzoek is noodzakelijk bij tekenen van schade, zoals scheuren, verzakkingen of klemmende ramen en deuren. Het onderzoek voorkomt onnodige werkzaamheden en zorgt ervoor dat de offerte volledig gebaseerd is op de feitelijke situatie van uw woning.
De kosten van een funderingsonderzoek hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte van het pand, de complexiteit van het probleem, en de beschikbaarheid van bestaande informatie.
Hoe meer informatie u zelf kunt aanleveren, zoals bouwtekeningen, geotechnische onderzoeken en constructieberekeningen, hoe minder werk er opnieuw hoeft te worden gedaan. Dit kan kosten besparen, omdat we geen onnodige onderzoeken hoeven uit te voeren.
De kosten voor een verkennend funderingsonderzoek zit normaal tussen de €500,00 en €2000,00 excl. een geotechnisch bodemonderzoek. (incl. BTW)
Als u informatie kunt aanleveren, zoals:
Dan kan dit u kosten besparen, omdat deze informatie niet opnieuw verzameld of onderzocht hoeft te worden. Zo kunnen onnodige onderzoeken worden vermeden, wat het herstel efficiënter en voordeliger maakt.
Als lid van de F30-werkgroep heeft Woningherstel actief bijgedragen aan de ontwikkeling van protocollen voor het inspecteren van paalfunderingen en funderingen op staal. In 2014 behaalden wij als eerste het KOMO-procescertificaat volgens de BRL 5025, een beoordelingsrichtlijn voor het inspecteren en herstellen van bestaande funderingen. Dit certificaat garandeert dat ons werk wordt uitgevoerd volgens strenge, gecertificeerde normen. Ons onderzoek richt zich op het nauwkeurig beoordelen van funderingen, zodat u altijd de juiste oplossing krijgt voor herstel van verzakte funderingen.
Een funderingsonderzoek begint met een visuele inspectie van de woning en fundering om scheuren, verzakkingen of andere tekenen van schade te beoordelen. Daarna worden metingen uitgevoerd, zoals een lintvoegmeting, om vast te stellen hoe en hoeveel het gebouw is verzakt. Vervolgens wordt de fundering visueel geïnspecteerd door een inspectiegat te graven. Als er een kruipruimte of kelder aanwezig is, worden deze ook onderzocht. Alle verzamelde gegevens worden verwerkt in een rapport met aanbevelingen voor de benodigde herstelmaatregelen.
Na het funderingsonderzoek ontvangt u een gedetailleerd rapport met de bevindingen. Dit rapport bevat informatie over de staat van de fundering, de mogelijke oorzaak en een advies voor de beste aanpak voor herstel. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan dit variëren van onderhoudsmaatregelen tot een volledig funderingsherstel. Op basis van het rapport wordt een offerte voor de herstelwerkzaamheden worden opgesteld.
De duur van een funderingsonderzoek hangt af van de grootte van het gebouw en de complexiteit van het probleem, maar meestal duurt het onderzoek zelf enkele uren. Het opstellen van het rapport en de analyse van de gegevens kan vervolgens nog enkele dagen tot een week in beslag nemen, afhankelijk van de hoeveelheid verzamelde informatie en de specificiteit van de situatie.