Welk paalsysteem?
In Nederland zijn er aanbieders van verschillende paalsystemen, helaas worden wij regelmatig benaderd na een mislukte herstelpoging van zogenaamde experts. Onvoldoende onderzoek. weinig praktijk ervaring, beperkte technische kennis en niet de geschikte machines bezitten zijn veel voorkomende oorzaken.
Wij hebben alle systemen al veelvuldig getest met proefopstellingen en kennen de beperkingen per systeem. Uiteraard is elke situatie maatwerk en kan per project bepaald worden welk systeem goed is.
Een gemiddelde aanbouw heeft 4 tot 8 consolepalen nodig, vaak worden er te korte of te dunne (pers of schroef) palen toegepast waardoor de fundering of paal breekt met het gevolg dat het rechtzetten niet lukt. Ook komen bepaalde systemen in de praktijk niet in de draagkrachtige zandlaag en wordt deze in de slappe toplaag gezet. Er wordt dan geschermd met termen als aanvullend draagvermogen etc. Deze palen zijn alleen geschikt voor lage belastingen zoals bijvoorbeeld een blokhut waarbij zetting geaccepteerd kan worden.
Tevens worden de palen vaak veel te ver van de fundering gezet waardoor de paal een zeer schuine belasting krijgt, het gevolg is dat de paal wil afbreken. Dit komt doordat de machines niet dichtbij de gevel kunnen komen waardoor er geaccepteerd is dat de paal overbelast wordt. Tevens is vaak de hulpconstructie (de console) niet of onvoldoende berekend waardoor er niet aan de eisen voldaan wordt.
Gelukkig zijn verschillende gemeentes nu actief bezig de consument te beschermen, vooral door een berekening te eisen die vaak niet gemaakt kan worden. Sommige systemen komen uit het buitenland en zijn niet geschikt voor de Nederlandse bodem.
Woningherstel.nl - Koggeweg 56 - 1607 MT - Hem - T. 06 5318 1224 - [email protected]